-
A
-
Attributen
Erfgoedaspecten van een Property die verbonden zijn met of uitdrukking geven aan de Uitzonderlijke Universele Waarde ervan (zowel materieel als immaterieel).
-
-
B
-
Bufferzone
Een gebied rond de genomineerde kernzone die beperkingen op het gebruik en de ontwikkeling plaatst om een extra laag van bescherming te geven. Dit bevat de onmiddelijke omgeving van de genomineerde kernzone, belangrijke zichtassen en andere gebieden of attributen die zowel functioneel belangrijk als ondersteunend zijn voor de kernzone en de bescherming ervan.
-
-
F
-
Fysiocratisme
Theorie die in de tweede helft van de 18de eeuw opgang maakte in Europa en die stelde dat een natie om rijk te worden meer land moest verwerven of de beschikbare landbouwgrond verbeteren.
-
-
H
-
Herbestemming
Het geven van een andere functie (bestemming) aan een pand of site, of aan een gedeelte daarvan. Het woord wordt doorgaans in een erfgoedcontext gebruikt.
-
-
K
-
Kempens Landschap
Een vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1997 door de provincie Antwerpen samen met ongeveer 40 gemeentebesturen. Doel is het veilig stellen van waardevolle landschappen, zoals de twee Belgische Koloniën, door aankoop, beheer en ontsluiting. De vzw bezit momenteel ca. 850 hectare. In haar beleid streeft ze naar een evenwicht tussen cultuur, natuur, recreatie en landbouw.
-
-
L
-
Landinrichting
De wijze waarop het grondgebied van de zeven Koloniën van Weldadigheid werd opgedeeld en ingericht om te beantwoorden aan het doel: armoedebestrijding door landbouw.
-
-
M
-
Maatschappij van Weldadigheid
De organisatie die de zeven Koloniën van Weldadigheid oprichtte. Ze werd gesticht in 1818 en bestaat tot op vandaag. De stichting heeft nu als centrale doelstelling het behoud, beheer en de ontwikkeling van het historische erf- en gedachtegoed van de vrije Koloniën van Weldadigheid, gekoppeld aan haar grondbezit in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en de Oost- en Westvierdeparten.
-
-
O
-
Onvrije Kolonie van Weldadigheid
Een van de twee types Koloniën, met een strenger regime dan de vrije. Er waren vier onvrije Koloniën. Ze worden gekenmerkt door een lanenstructuur met daarin centrale gestichten en daaromheen grote (collectieve) boerderijen en separate dorpsvoorzieningen voor de bewakers/het personeel. In de onvrije Koloniën zijn op dit moment justitiële instellingen gevestigd.
-
-
P
-
Panoptisch
Strevend naar controle over alle aspecten van het private en publieke leven van de bewoners van een bepaald gebouw of een site.
-
-
R
-
Rijksweldadigheidskolonie of -instelling (BE)
Naam die in 1870 (en tot 1993) werd gegeven aan de Koloniën Wortel en Merksplas. De Belgische Staat transformeerde Wortel toen in een onvrije Kolonie, met behoud van de landschapsstructuur. Merksplas was van bij het begin een onvrije Kolonie. Vanaf 1870 vonden ook een herinrichting en uitbreiding plaats.
-
-
T
-
Transnationaal
Over de grenzen van landen heen, in dit geval België en Nederland.
-
-
U
-
Uitzonderlijke Universele Waarde
Een waarde of betekenis (cultureel of natuurlijk) die zo uitzonderlijk is dat ze de nationale grenzen overstijgt en van gemeenschappelijk belang is voor de mensheid, zowel de huidige als de komende generaties. In het Engels: Outstanding Universal Value.
-
-
V
-
Verdrag van Malta
Verdrag uit 1992 dat de lidstaten van de Raad van Europa ondertekenden. Doel is een betere bescherming van het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt. Twee van de leidende principes zijn het behoud in situ van archeologische waarden en het tijdig rekening houden met mogelijke archeologische waarden bij ingrepen in de bodem.
-
-
Z
-
Zelfvoorzienend
Levend als een autonome entiteit die als een gesloten geheel kan functioneren, door in te staan voor het eigen levensonderhoud, zonder handel te drijven met derden.
-