WERELDERFGOED: WAT?
In de wereld is er natuurlijk en cultuurhistorisch onroerend erfgoed dat bijzonder waardevol en uniek is. We moeten het daarom voor toekomstige generaties bewaren. Dat besef dreef de mensen die in 1972 het Werelderfgoedverdrag opstelden. Het verdrag ontstond onder de vleugels van UNESCO, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties. Inmiddels ondertekenden bijna tweehonderd landen het. Ook Nederland en België.
Uitzonderlijk erfgoed krijgt een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat zijn sinds de jaren 1970 al meer dan duizend sites. Landen die het Werelderfgoedverdrag ondertekenden, dragen zelf kandidaten uit hun land voor aan het Werelderfgoedcomité in Parijs. Elk jaar beslist dat comité welke voorgedragen sites inschreven worden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
HOE WORD JE WERELDERFGOED?
Om in aanmerking te komen als Werelderfgoed, moet een site aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet gaan om een monument, gebied of landschap met een cultuurhistorische en/of een natuurwaarde. De site moet een bijzondere, universele waarde hebben, en moet ook onvervangbaar en uniek zijn. Dat alles moet je bewijzen met een lijvig nominatiedossier.
Het dossier van de Koloniën van Weldadigheid werd in januari 2017 ingediend door het Nederlandse Rijk vanuit een internationale samenwerking tussen Nederland en België. Op de internationale conventie in Bahrein in 2018 besliste het Werelderfgoedcomité dat de Koloniën nog wat huiswerk mee kregen en dat ze binnen de drie jaar het dossier opnieuw mochten indienen. In januari 2020 werd het dossier door België opnieuw ingediend en in de zomer van 2021 (omwille van Covid-19 een jaar uitgesteld) volgde de positieve besluitvorming.
WERELDERFGOEDKAART
Hier kan je een kaart bekijken met alle sites van de Werelderfgoedlijst, in het Nederlands. Of surf naar de officiële website van UNESCO (in het Engels of het Frans).
WERELDERFGOED IN NEDERLAND
Je vindt alle Nederlandse sites van de Werelderfgoedlijst op de website van Stichting Werelderfgoed.
WERELDERFGOED IN BELGIË
Ook in België staan verschillende sites op de Werelderfgoedlijst. Kijk voor meer informatie op de website van Onroerend Erfgoed of van UNESCO