Overslaan en naar de inhoud gaan

Het UNESCO Werelderfgoedverdrag bestaat in 2022 vijftig jaar. En dat viert Stichting Werelderfgoed Nederland met een gratis wandelroute voor elk Werelderfgoed. Iedere maand wordt een andere route van een UNESCO Werelderfgoed online gezet in samenwerking met Trage Tochten. Deze wandelingen zijn zo veel mogelijk onverhard en daarom goed om het Werelderfgoed stap-voor-stap te beleven. Een volledig actueel overzicht is hieronder te vinden of op www.wandelzoekpagina.nl

Het downloaden van alle Werelderfgoedwandelingen is het komende jaar gratis, ook in de app WandelZapp

  1. Werelderfgoedwandeling Schokland Deze wandeling van 13 km is op Schokland, ons eerste Werelderfgoed in Nederland (1995). Ga op pad en laat je meeslepen door de dramatische geschiedenis van dit voormalige Zuiderzee eiland, nu ingekapseld door de Noordoostpolder.
     
  2. Werelderfgoedwandeling Kinderdijk Het Molencomplex Kinderdijk-Elshout weerspiegelt in alle opzichten de roemrijke waterstaatkundige geschiedenis van Nederland. En het eeuwenoude geheel van molens, boezems en sluizen is nog altijd intact. De wandeling van 11 km laat dit kunstwerk in alle glorie zien en gaat ook nog eens voor ruim de helft over onverharde paden.
     
  3. Werelderfgoedwandeling Van Nellefabriek Een prachtig rondje Rotterdam van 13 km met de Van Nellefabriek aan de stadsrand als onvergetelijk hoogtepunt. De voormalige fabriek is industrieel erfgoed van de bovenste plank en niet voor niets sinds 2014 een UNESCO Werelderfgoed. Maar ook de kilometers daarna blijven steeds weer verrassen, met tot slot het Museumkwartier met Huis Sonneveld en het Chabot museum.
     
  4. Werelderfgoedwandeling Rietveld Schröderhuis Architect Gerrit Rietveld ontwierp in 1924 een woonhuis dat door zijn vormen en kleuren wordt beschouwd als manifest van de moderne architectuur. De villa is zo uniek, dat deze in 2000 is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om dit kunststukje in Utrecht te bewonderen wandelen we 9 km langs singels en door parken aan de stadsrand. Niet de kortste route, wel de leukste!
     
  5. Werelderfgoedwandeling De Beemster Deze wandeling van 12 km is iets minder onverhard dan wat je bij Trage Tochten gewend bent, maar wel met twee Werelderfgoederen van formaat: Droogmakerij de Beemster en de Hollandse Waterlinies. Met wat fantasie en historisch besef gaat dit rondje vanuit De Rijp écht voor je leven.
     
  6. Werelderfgoedwandeling Grachtengordel van Amsterdam Te voet door de grachtengordel van Amsterdam beleef je de geschiedenis van de rijke handelsstad pas echt. Je kunt voor dit tochtje van 13 km twee dagen uittrekken, zoveel is er te zien. Maar ook als je drie uurtjes de tijd neemt ben je helemaal ondergedompeld in dit iconische UNESCO-Werelderfgoed.  
     
  7. Werelderfgoedwandeling Neder-Germaanse Limes Bij deze wandeling van 15 km aan de rand van Nijmegen moet je stevig klimmen en dalen. Het is ook een belangrijke locatie van Romeins Nederland. Hier begon de Romeinse tijd met de komst van twee legioenen. Langs de wandelroute zijn de Romeinse sporen voor wie oplet dan ook nog steeds zichtbaar. 
     
  8. Werelderfgoedwandeling Waddenzee Een prachtige wandeling van 16 km over de westkant van het Waddeneiland Schiermonnikoog. Vanuit het authentieke en oergezellige dorp wandel je over tegelpaden, schelpenpaadjes graspaden en slingerpaden door de duinen, langs kwelders en de vloedlijn. Met deze wandeling kun je echt uitwaaien en is de Waddenzee nooit ver weg.
     
  9. Werelderfgoedwandeling Koloniën van Weldadigheid We maken een mooie wandeling van 13 km vanuit Koloniedorp Frederiksoord. De route laat naast de uitgestrekte vergezichten in het landschap, de mooie natuur ook de bijzondere gebouwen zien die herinneren aan de tijd van de Koloniën. Een bezoek aan museum De Proefkolonie is een echte aanrader om het fascinerende verhaal van de paupers nog meer te laten leven.
     
  10. Werelderfgoedwandeling Hollandse Waterlinies Een prachtige wandeling van 16 km in het Betuwse rivierenlandschap van de Linge. We starten en eindigen bij Fort Asperen onderdeel van de Hollandse Waterlinies.  In de zomer zijn er horeca en kunstexposities, maar het fort was bedoeld om de Linge en de inundatiesluizen te beschermen.