Zoek je voorouder(s) in de Belgische Koloniën van Weldadigheid
Benieuwd of jouw voorouders als landlopers in Wortel- of Merksplas-Kolonie verbleven? Via een nieuwe zoekmodule (raadpleegbaar via www.kolonie57.be/zoek-je-voorouders of in het Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas-Kolonie) kan je het uitzoeken. Het is voor iedereen toegankelijk. Dossiers die nog geen 100 jaar oud zijn, zijn omwille van privacywetgeving nog niet opgenomen. Met de zoekmodule kan je zoeken op naam, woonplaats, periode van veroordeling en zelfs op het beroep van de landloper.
Heb je toch nog niet gevonden wat je zocht? De mensen van het Rijksarchief te Antwerpen helpen je graag verder. In het Rijksarchief te Antwerpen kan je de persoonlijke dossiers van landlopers raadplegen. Dat doe je via de archiefingang M36, RWK 1996-1997. ('RWK' staat voor Rijksweldadigheidskolonie). In de inventaris kun je nakijken in welke map de familienaam zit die je zoekt. De archivaris van de leeszaal helpt je vervolgens om de map op te vragen en in te kijken. De inventaris kun je als pdf downloaden. Als je niet vertrouwd bent met archieven, ga dan naar de leeszaal en vraag hulp aan de archivaris. Meer informatie
Het verblijf van elke landloper werd zorgvuldig geregistreerd in een inlichtingenfiche. Hierop staat de voornaamste informatie over deze persoon, waardoor het vandaag een interessante bron is voor wie op zoek gaat naar sporen van familie die ooit in Wortel of Merksplas verbleef. Met het project 'Dwaallichten'* sloegen Stichting Kempens Landschap, het Rijksarchief Antwerpen-Beveren, het Gevangenismuseum van Merksplas, Erfgoed Noorderkempen en het Stedelijk Museum Hoogstraten de handen in elkaar om de inlichtingenfiches eenvoudiger en sneller raadpleegbaar te maken. Honderden vrijwilligers verwerkten van thuis uit de gedigitaliseerde inlichtingenfiches in een online databanksysteem. Een schat aan nieuwe informatie wordt zo prijsgegeven.
* 'Dwaallichten' verwijst naar de vele onbekende verhalen van de landlopers.