Internationaal symposium: De Nederlandse Koloniën van Weldadigheid in Internationale Context
Exact 200 jaar geleden werd de landbouwkolonie in Veenhuizen geopend. Opgericht als sociaal experiment om armoede te bestrijden, mensen te heropvoeden, en woeste grond om te vormen tot productief landbouwgebied. Gedurende decennia hebben duizenden arme gezinnen, landlopers, wezen, weduwen en misdadigers in Veenhuizen en andere Nederlandse en Vlaamse Koloniën van Weldadigheid (vast)gezeten. Vanwege hun grote cultuurhistorische belang hebben de Koloniën van Weldadigheid sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed-status.
De Koloniën van Weldadigheid ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst
Nieuw Werelderfgoed voor België en Nederland
De Koloniën van Weldadigheid - Wortel-Kolonie in België en Veenhuizen en Frederiksoord-Wilhelminaoord in Nederland - zijn ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Die beslissing nam het Werelderfgoedcomité op 26 juli 2021 tijdens een internationale conventie in Fuzhou (China). Het Werelderfgoedcomité heeft de Koloniën van Weldadigheid erkend als getuigen van een uitzonderlijk, ingrijpend en grootschalig sociaal experiment van armoedebestrijding door inrichting van binnenlandse landbouwkoloniën in afgelegen gebieden.
Positief advies ICOMOS over Koloniën van Weldadigheid als Werelderfgoed
De Koloniën van Weldadigheid trekken hoopvol richting het UNESCO-Werelderfgoedcomité
De kans op een inschrijving op de UNESCO-Werelderfgoedlijst is toegenomen voor de Koloniën van Weldadigheid. Dit blijkt uit het adviesrapport van ICOMOS - het adviesorgaan van het Werelderfgoedcomité van UNESCO - dat UNESCO op 4 juni op haar website publiceerde.